Sporočilo

Sadjarstvo

PDFnatisniE-pošta

 
VARSTVO BRESKEV IN NEKTARIN

Pri breskvah je najpomembnejše  varstvo proti breskovi kodravosti, ki ga moramo opraviti pravočasno. Ko imajo mladi listi že rdeče rumene mehurje je že prepozno. Drevo takšne liste in plodove  odvrže, požene nove liste,  vendar se pri tem izčrpa in lahko v nekaj letih propade. Prvič škropimo že v jeseni po odpadanju listja z bakrovimi pripravki (CUPRABLAU-Z ULTRA  ali  CHAMPION WG)  v odmerku  80 g/10 L tako, da drevo temeljito operemo. Spomladi po rezi v času napenjanja brstov pa lahko izmenično uporabimo pripravka  ZIRAM  25 g/10 L ali  SYLLIT  16 ml/10 L. Pomembno je, da  je v času pred brstenjem ali odpiranjem brstov pred vsakim močnejšim dežjem na drevesu vedno škropilna obloga, ki prepreči spiranje trosov glive v brste. V suhi pomladi je zato dovolj že eno škropljenje, v deževnem vremenu pa moramo škropljenje ponoviti.  Nektarine so na breskovo kodravost še bolj občutljive.
Od škodljivcev se na breskvah najpogosteje pojavljajo listne uši, ki lahko popolnoma ustavijo rast in tako nimamo rodnega lesa za naslednje leto, ker breskev najbolj rodi na enoletnem lesu. Vedno bolj pa se pojavljata še breskov molj in breskov zavijač, ki napadata vršičke mladih poganjkov in predvsem plodove. Črvivi plodovi so v deževnem vremenu  podvrženi še gnilobi  in tako je obiranje  sladkih plodov končano. Proti vsem škodljivcem lahko uporabimo  enega od naslednjih pripravkov:

-    CALYPSO  3 ml/10 L ali
-    MOSPILAN  4 g/10 L ali
-    ACTARA  4 g/10 L ali
-    AFFIRM  15 g/10 L (zadnje  škropljenje, karenca le 7 dni)

Od bolezni se med letom občasno v vlažnem vremenu pojavljata še listna luknjičavost in breskov škrlup. Proti obema deluje  pripravek  SCORE 3ml/10 L , ki ga lahko dodamo pri škropljenju proti škodljivcem. Proti gnilobi pa deluje pripravek  TELDOR  10 ml/10 L , ki ima karenco le 3 dni in ga lahko uporabimo skupaj s pripravkom  Affirm  pri zadnjem škropljenju.
 
VARSTVO PRED CVETNO MONILIJO KOŠČIČARJEV

Cvetna monilija je bolezen, ki je v zadnjem desetletju vedno bolj prisotna, posebej še če je v času cvetenja koščičarjev  deževno vreme. Povzroča odmiranje vej in nato celih dreves. Najpogosteje  napada marelice in višnje, občutljive pa so tudi nekatere sorte sliv , češenj in breskev. Gliva prodre v rastlino preko cvetov in nato v veje, kjer zamaši prevodne cevi. Vejice z listi in cvetovi se začnejo sušiti in pojavi se smolnat izcedek. V kratkem se lahko posušijo cele veje ali celo drevo. Pogoj za okužbo so padavine v času cvetenja, zato moramo proti tej bolezni škropiti v cvet pred dežjem z  pripravkom  OCTAVE 4 g/10 L  ali CHORUS  4 g/10 L  ali TOPSIN-M  15 g/10 L  ali SWITCH  8 g/10 L ali TELDOR  10 ml/10 L. Pripravki niso nevarni čebelam, vendar škropimo zvečer.
 
VARSTVO  SLIV IN ČEŠENJ

Pred leti sliv niso  posebej  škropili ,  pa so  kljub temu imeli zadovoljiv pridelek in so tako lahko kuhali žganje v zimskem času. V zadnjih letih se na občutljivih sortah sliv in češpelj (Stanley) širi cvetna monilija, proti kateri škropimo isto kot marelice in višnje. Od škodljivcev  se spomladi vedno pogosteje pojavlja češpljeva grizlica, ki lahko močno zmanjša pridelek. Pri nas se pojavljata dve vrsti grizlic, rumena in črna. V času cvetenja odrasli osici odlagata jajčeca na čašne liste cvetov. Izlegle gosenice pa se zavrtajo v drobne plodiče in jih izjejo. Majhni plodovi odpadejo, škodljivca spoznamo po majhni črni piki na mestu vdora gosenice na  odpadlem plodu. Proti škodljivcu moramo škropiti, ko odpade večina belih venčnih listov, to je konec cvetenja s pripravkom  CALYPSO  3 ml/10 L.

Pozneje, ko so plodovi večji je zelo nevaren škodljivec  poznih sort sliv tudi češpljev zavijač, ki začrvivi plodove. Plodovi zaostanejo v rasti, postanejo vijolični, smolijo in odpadejo. V enem letu ima dve generaciji, prva že konec maja, druga bolj nevarna pa v mesecu juliju. Proti  zavijaču in listnim ušem lahko uporabimo  pripravke kot so  CALYPSO  3 ml/10 L  ali  ACTARA  4 g/10 L  ali  MOSPILAN  4 g/10 L. Na vdornem mestu gosenice se v dežju naseli še gniloba, ki dokončno uniči plodove. Proti gnilobi lahko uporabimo pripravek TELDOR 10 ml/10 L, ki ima karenco le 3 dni.
 
Češnjeva muha napada predvsem srednje pozne in pozne sorte češenj.  Če želimo zmanjšati število črvivih plodov moramo preden   plodovi začnejo  prehajati iz zelene v rumeno barvo na drevo obesiti rumene lepljive plošče. Rumena barva namreč privablja odrasle muhe in tako se prilepijo na lepljive plošče. Če je populacija muhe velika s pomočjo plošč ne moremo povsem  preprečiti črvivih plodov. Za boljši učinek lahko drevesa tudi poškropimo, ko se plodovi barvajo v  rumeno s pripravkom  SPADA 30 ml/10 L vode.  Kasneje pa lahko uporabimo še nestrupen pripravek NATURALIS  15 ml/10 L.
 
 
VARSTVO JABLAN IN HRUŠK V DOMAČI PRIDELAVI
 
 
RAZVOJNI STADIJ
NAMEN ŠKROPLJENJA
PRIPRAVEK
ODMEREK NA   10 L
ODPIRANJE BRSTOV   DO MIŠJEGA UŠESA
ŠKRLUP, JABLANOV RAK, HRUŠEVA RJA  + JAJČECA LISTNIH UŠI, PRŠICE, KAPARJI,KRVAVA UŠ, BOLŠICE, MALI ZIMSKI PEDIC, GRIZLICA,
CVETOŽER
CUPRABLAU-Z ULTRA ali CHAMPION   WG +
OGRIOL ali   BELO OLJE-
FRUTAPON +
SPADA
25 g
4 dcl
30 ml
STADIJ BALONA   -
PRED CVETENJEM
ŠKRLUP , HRUŠEVA RJA+
PEPELOVKA (samo jablane) +
BOLJŠA OPLODNJA
DITHANE M-45   ali
DELAN WG +
PEPELIN (samo jablane)
+ NUTRIBOR
25 g
5 g
25 g
20 g
PO KONČANEM
CVETENJU -   SREDI
MAJA
ŠKRLUP +
PEPELOVKA (jablane)+
LISTNE UŠI, GOSENICE,
BOLŠICE, HRŽICA +
LISTNO GNOJILO S
KALCIJEM
CLARINET +
DELAN WG +
PEPELIN (jablane)   +
CALYPSO +
PROTIFERT KALCIJ   ali
Basfoliar combi stipp
15 ml
5 g
30 g
3 ml
30 ml
TREBLJENJE PLODOV –
KONEC MAJA   do
ZAČETEK JUNIJA
ŠKRLUP +
PEPELOVKA (jablane) +
LISTNO GNOJILO   S
KALCIJEM
SCORE +
MERPAN +
PEPELIN (jablane) +
PROTIFERT KALCIJ   ali
Basfoliar combi stipp
3 ml
15 g
30 g
30 ml
PLODOVI VELIKOSTI
OREHA -   KONEC JUNIJA
ŠKRLUP +
PEPELOVKA (jablane) +
JABOLČNI ZAVIJAČ,
LISTNE UŠI   +
LISTNO GNOJILO   S
KALCIJEM
SCORE +
MERPAN +
PEPELIN (jablane) +
MOSPILAN ali   ACTARA
+ PROTIFERT KALCIJ ali
Basfoliar combi stipp
3 ml
15 g
30 g
4 g
30 ml
PLODOVI SE DEBELIJO –
SREDINA do   KONEC
JULIJA
ŠKRLUP +
PEPELOVKA (jablane) +
JABOLČNI ZAVIJAČ   +
LISTNO GNOJILO   S
KALCIJEM
MERPAN +
PEPELIN (jablane) +
AFFIRM +
PROTIFERT KALCIJ   ali
Basfoliar combi stipp
15 g
30 g
15 g
30 ml