PRVO ŠKROPLJENJE VINSKE TRTE PROTI PERONOSPORI

Čas je za prvo škropljenje vinske trte proti peronospori. V začetku maja smo dobili nekaj padavin, ki so omogočile pogoje za prve okužbe s peronosporo. Najhitrejše v razvoju so sorte: Chardonnay, Rizvanec, Ranina in Rumeni muškat. Vinogradnikom svetujemo, da do 10. maja opravijo škropljenje proti peronospori. V primeru, da prvo škropljenje opravite s polsistemičnimi pripravki pa lahko škropljenje zavlečete za 2 – 3 dni. 

V tem času lahko uporabite enega od kontaktnih pripravkov: Folpan ali Dithane ali Delan pro. V primeru padavin tudi v naslednjem tednu in pri sortah, ki so hitrejše v razvoju, pa je smiselno uporabiti enega od polsistemičnih pripravkov: Twingo ali Moximate ali Fortuna gold ali Profilux ali Acrobat MZ. Sedaj uporabimo 60 % od polnega odmerka na hektar.

Proti oidiju dodamo enega od žveplenih pripravkov ( Pepelin ali Cosan ali Kumulus ali Sulfo ali Thiovit jet) ). V primeru, da ste imeli lansko leto okužbo z oidijem pa uporabite pripravek Karathane gold.

V primeru pojava pršic pa lahko uporabite pripravek Vertimec ali Zoom. Akarinoza se najpogosteje pojavlja na sortah: Laški rizling, Traminec in Sauvignon. Letos je močneje prisotna erinoza, ki jo spoznamo po rumenih ali rdečih mehurjih na zgornji strani lista, spodaj pa so bele kolonije pršic, ki sesajo.